Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/219-8800

Mit kell tudni agyapjúról, hogyan kell vele bánni?

 
A gyapjú ágynemű alapvető tulajdonságai
 

A gyapjú kiváló nedvszívó és páraáteresztő képességgel rendelkezik, ezért az emberi testből kipárolgó nedvességet anélkül veszi fel, hogy használója nedvesnek érezné derékalját, takaróját.

A gyapjúból készült ágynemű melegebb, szárazabb környezetben elpárologtatja ezt a felvett nedvességet. 

A felszívott nedvességgel nagy melegben a test hűtését biztosítja, hidegebb, hűvösebb időben pedig a leadott hőmennyiség tárolásával az egyenletes testhőmérsékletről gondoskodik. A 100%-os  merinó gyapjú ágynemű garnitúrák egyenletes, száraz meleget biztosítanak, ennek köszönhető, hogy a hidegsokk következtében kialakuló reumás panaszok nem jelentkeznek ennek használói körében.

A gyapjú elektrosztatikusan nem töltődik fel, nem vonzza (sőt taszítja) a port ezért anti-allergén hatású. Gyűrődésálló, rugalmas, mentes a finom portól, a poratkáktól, ami nagyon fontos az asztmásoknak, allergiásoknak  egyéb légúti megbetegedésben szenvedőknek.

 luxus garnitúra

                                                                           Bárány merino gyapjú garnitúra (derékalj, takaró, párna)

                                                További információkért kattintson a fenti képre!

Mitől függ a gyapjú minősége?

A gyapjút ez ember az élet nagyon sok területén használja. A gyapjú  nagyon értékes nyersanyag, amelynek jelentős világkereskedelme alakult ki.

Ebben az ismertetőben kizárólag a gyapjú ágyneműkészítéséhez felhasználásra kerülő alapanyagok fajtáit és minőségi kritériumait szeretnénk röviden bemutatni.

 

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a gyapjút a szintetikus (műszálas) anyagoktól?

Vegyünk szálmintát a termékből, gyújtsuk meg, majd figyeljük meg, hogy mi történik. A szintetikus szál összezsugorodik, míg a gyapjú lassan elizzik. Az elégett szintetikus szálnak jellegzetes égett műanyag szaga, a gyapjúnak pedig égett szőrszaga van.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar piacon a gyapjúként értékesített termékek között sok a szintetikus szálból, vagy gyapjúval kevert műszálból készült (kevertszálas) utánzat. Ilyen termékekkel elsősorban utcai árusoknál (házalók), piacokon, vásárokban, de igen gyakran még a hypermarketek polcain is találkozhatunk.

E termékek megvásárlói a használat során jönnek rá, hogy a valódi gyapjú ágyneműkről hallott igen kedvező tulajdonságokat nem tapasztalják.

 

Milyen állatok gyapjából készítenek ágynemű garnitúrát?

 

  • Birka-gyapjú az egy évnél idősebb merinó juh gyapja, amely igényes technológiával feldogozva biztosítja a valódi gyapjúval szembeni alapvető elvárásokat. Mivel a birka a báránynál idősebb jószág, így gyapja vastagabb szálú, merevebb, sprődebb mint a báránygyapjú.                                                 

 

  • Bárány-gyapjúnak nevezzük az egy évnél nem idősebb merinó juh első nyírású gyapjúját. A belőle készült ágynemű garnitúra (derékalj, takaró, párna) nagyon finom, puha, selymes tapintású. Színe világos. A jó minőségű gyapjú ágyneműk 80-85%-a merinó bárány gyapjúból készül Magyarországon.

 

 

  • A láma-gyapjú szintén nagyon puha, kellemes tapintású anyag. Színe sötét, ezüstös barna. Általában a gyapjú ágynemű garnitúrák egyik oldalát készítik ebből az anyagból.

 

                                                                   

 

  • A teve-gyapjú megjelenésében, tulajdonságaiban nagyon hasonlít a láma gyapjához. Színe sötétebb barna és általában kicsit sprődebb a láma gyapjához viszonyítva. 

 

  • A kaschmir-gyapjú a gyapjúk "királynője". Elsősorban a tibeti fennsíkon, valamint az Andok hegységben élő kaschmírkecskék alhasi szőrzetét nevezzük kaschmír-gyapjúnak, melyet kizárólag fésüléssel, rendkívül időigényes és fáradtságos munkával gyűjtenek. A kaschmír-gyapjú rendkívül kellemes selymes, lágy tapintású. A felhasználásával készült ágynemű garnitúrák általában 5-10 % kaschmír-gyapjút tartalmaznak, a további 90-95 % a legtöbb esetben merinó bárány-gyapjú. 
  
 
 Mit jelent a gyapjúra vonatkozó szálsűrűség (grammsúly)? 

A gyapjú szálsűrűsége azt a számot jelenti g/m2 értékben, amely megmutatja, hogy egy négyzetméter hordozófelület hány gramm gyapjúszálat tartalmaz. Ez az érték általában 400-800 g/m2 között van. Tehát ha egy takaró 500 g-os, az azt jelenti, hogy a takaró 1 m2 gyapjúfelülete 500 g gyapjút tartalmaz. Természetesen ha a takaró mindkét oldala gyapjú felülettel rendelkezik, akkor a takaró 1 négyzetméterére 1000 g gyapjú jut. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon sok érdeklődő (vásárló) úgy gondolja, hogy annál jobb egy gyapjú takaró minősége, minén magasabb annak grammsúlya. Sok eladó szintén azzal próbálja meggyőzni az érdeklődőt, hogy ez "bezzeg" 700-, 800- g-os gyapjú. Sokan ilyenkor azt nem veszik figyelembe, hogy annak a takarónak a súlyát nekik kell majd viselni.

Számoljunk együtt: Egy 130*200 cm-es, mindkét oldalán gyapjú felületű, 450 g szálsűrűségű takaró súlya: 1.3*2*2*450=2340 g, azaz 2,34 kg. Egy ugyanekkora méretű, 800 g szálsűrűségű takaró pedig 1,3*2*2*800=4160 g-ot, tehát 4,16 kg-ot nyom. Egy ilyen takarót nagyan sokan túlságosan nehéznek és túlságosan melegnek tartanak, de ilyenkor ugye már "késő bánat".

Az általunk forgalmazott gyapjú garnitúrák grammsúlya 450-től 600 g-ig terjed és úgy tapasztaljuk, hogy vásárlóink többsége az 550 g/m2-es szálsűsűségű garnitúráinkat részesíti előnyben.

 

 

 Hogyan kezeljük, tisztítsuk a gyapjú ágynemű garnitúrákat?

Ezek a termékek szakszerű kezelés mellett hosszú ideig megőrzik jó tulajdonságaikat. Ennek érdekében a gyapjúból készült termékeket célszerű gyakran (legalább hetente) szellőztetni a friss levegőn. Szellőztetés után célszerű minden esetben kirázni őket. A valódi tiszta gyapjút az erős hő- és fényhatás károsítja, szilárdsága csökken, elveszíti fényét, ezért óvni kell a tűző naptól. Lehetőleg árnyékos helyen, sugárzó hőtől távol kell levegőztetni.

A gyapjú a pára és nedvesség hatására kitűnően regenerálódik, ezért időnként célszerű vizet permetezni rá, vagy nyirkos, párás időben kell szellőztetni. Az ágyneműt ki kell rázni, majd megszárítani.

A gyapjú ágyneműt lanolintartalma természetes módon védi a szennyeződésektől ezért ritkábban igényli a mosást az egyéb textiltermékeknél.

A használat kezdetekor előfordulhat szálhullás, ez később csökken. Ez nem tekinthető gyártási hibának, általában nyírási maradék következménye.

A gyapjúszál pikkelyes szerkezetű, ezért használat közben a hő, a mechanikai hatás, valamint mosás hatására nemezelődhet (a pikkelyszerkezet egymásba csúszik). Ez szintén természetes folyamat.

 

Mosási tanácsaink:

 

 

A gyapjú ágynemű őrzi a gyapjú minden jó tulajdonságát, mert feldolgozásakor megőrizték annak természetes védőrétegét, a lanolint.

 

Taszítja a port, nem atkásodik, ennek köszönhetően nem igényel sűrűn tisztítást. Otthoni mosás is lehetséges kézzel, ha gyapjú mosószert vagy lanolinos sampont használ. Érdemes kerülni a mosógép, valamint a centrifuga alkalmazását.

Bármennyire is részben öntisztuló a gyapjú, bármennyire is védjük, óvjuk a szennyeződésektől bizonyos időközönként célszerű kimosni gyajú ágynemű garnitúráinkat.

Ennek első lépése kell, hogy legyen a (bevarrt cimkén szereplő) kezelési útmutató tanulmányozása. Saját érdekében kizárólag azt a terméket mossa ki, amelynek útmutatója erre egyértelműen utal!

A gyapjú ágynemű garnitúrát, illetve annak darabjait kézzel, kézmeleg (30 fokos) vízben átnyomkodva gyapjú mosószer, vagy lanolintartalmú sampon használatával javasoljuk. E termékeket nem szabad hosszasan áztatni, vagy nedvesen állni hagyni. Hideg vízben történő öblítés után a garnitúra darabjait finoman nyomkodjuk ki, majd lehetőleg szabadban, árnyékos helyen szárítsuk meg.

A párna töltetét NEM SZABAD kimosni!!!

Minden gyapjútermék tovább fog tartani és jól fog kinézni, ha időnként kiszellőztetjük és tisztítjuk. A szellőztetést nyirkos, nedves, párás időben célszerű végezni, ugyanis ettől telítődik, frissül a gyapjú. Közvetlen napra ne tegyük ki, mert a nap hatására a szálak kiszáradnak, töredezetté válnak.

 

Gyapjú ágynemű garnitúráink megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre:

 

https://gyapjumarket.hu/spl/828819/KASHMIR-es-BARANY-GYAPJU-GARNITURAK